Belgische hengstencompetitie past criteria deelname AES-hengsten aan

Wednesday, November 7

Belgische hengstencompetitie past criteria deelname AES-hengsten aan

In goed overleg tussen het AES en de organisatoren van de Belgische hengstencompetitie is besloten om vanaf 2019 alleen nog AES-hengsten met de status ‘Approved’ deel te laten nemen aan de rubrieken voor 4-, 5- en 6-jarige springhengsten. Er is tot deze beslissing gekomen om het aantal deelnemers iets terug te dringen en de kwaliteit van de deelnemende hengsten beter te kunnen garanderen. De rubriek voor de 7-jarige blijft opengesteld voor gekeurde hengsten met alle statussen.

“De organisatie van de Pavo hengstencompetitie is tot de conclusie gekomen dat met name in de jongere leeftijdsklassen wel erg veel deelname is, waardoor het programma te uitgebreid dreigde te raken. Ik heb het afgelopen jaar de finale in Moorsele bijgewoond en was inderdaad pas erg laat weer thuis,” aldus AES-directeur Joris van den Oetelaar. “Het verheugt ons wel te zien dat eigenaren van hengsten in België er massaal voor kiezen hun hengsten deel te laten nemen aan deze competitie en dat er ook aan publiek geen gebrek is. In Nederland zien we helaas een enorme terugval in deelname aan de hengstencompetitie en dat is met name voor de fokker erg jammer. Wellicht zou het goed zijn als de verantwoordelijken voor de competities in Nederland eens een kijkje gaan nemen bij onze zuiderburen,” vervolgt van den Oetelaar.

Eigenaren van hengsten die momenteel de status ‘Registered’ of ‘Licensed’ hebben, wordt nu de gelegenheid geboden om hun hengst op te waarderen naar ‘Approved’, zodat zij alsnog deel kunnen nemen aan de Belgische hengstencompetitie. Op vrijdag 14 december kunnen deze hengsten deelnemen aan de AES hengstenkeuring te Schijndel om daar een zadeltest af te leggen. AES keurmeesters zullen dan beoordelen of de hengst opgewaardeerd kan worden of dat deze zijn huidige status behoudt. Indien men hier meer informatie over wil, kan er contact op worden genomen met dhr. Koen Olaerts +32 475 418 358 of met het AES Benelux kantoor te Schijndel.


Terug